14 Μαρ 2021

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ Π

3/14/2021, σύμφωνα με τον τρόπο γραφής της ημερομηνίας που χρησιμοποιούν αρκετές χώρες είναι η ημέρα του π, ίσως του πιο γοητευτικού άρρητου αριθμού.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας εξερεύνησαν τα μυστήρια του π και εντυπωσιάστηκαν από την ιστορία του. Το π δεν είναι άλλο από τον λόγο της περιμέτρου του κύκλου προς τη διάμετρό του και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Αρχιμήδης, αν και δε λογίζεται ως αυτός που τον ανακάλυψε, θεωρείται ωστόσο αυτός που προσπάθησε πρώτος να τον προσεγγίσει επιστημονικά με τη βοήθεια κανονικών πολυγώνων, επιτυγχάνοντας μια προσέγγιση με τέσσερα δεκαδικά ψηφία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αναζήτηση των ψηφίων του. Με τη βοήθεια, λοιπόν, του Google Compute Engine η Emma Haruka κατάφερε να υπολογίσει π*1013 ψηφία του π.
Οι εφαρμογές του π; Μα φυσικά άπειρες. Θα τον υπολογίσουμε ποτέ ολόκληρο; Αυτό έχει απαντηθεί προ πολλού απο τον Λάμπερτ το 1767 και έχει διατυπωθεί αριστοτεχνικά από τον δικό μας Χατζιδάκη που συμπλήρωσε τον Πλάτωνα: “Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι” (=3,1415926535897932384626).
Εμείς ας απολαύσουμε μια ολοστρόγγυλη πίτα την Κυριακή, 3/14 στις 1:59 … ως είθισται.
Να, λοιπόν, που τα μαθηματικά μπορούν να είναι και..." νόστιμα"!

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες